Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Tips for trips


In Blankenberge en zijn ruime omgeving zijn er veelvuldige mogelijkheden. Wij maken voor u alvast een kleine selectie. Op het appartement vindt u een map met een veel bredere selectie en ook enkele kortingsbonnen voor activiteiten in de buurt.

Een handig overzicht van de meest actuele informatie over kevenementen in Blankenberge vindt u via deze website.

BELGIUM PIER


U hebt er een fantastisch uitzicht over vanop het appartement, dus bovenaan deze lijst.

De Pier in Blankenberge is een uniek bouwwerk bestaande uit een 350 meter lange wandelbrug in zee, die leidt naar het monumentale ronde gebouw.

Wist u trouwens dat de allereerste (gietijzeren) pier dateert van 1894? In 1914 werd die door de Duitsers in brand gestoken. In 1933 werd een nieuwe betonnen pier gebouwd en deze werd dan in 2003 volledig verbouwd.

JACHTHAVEN


Tot in het midden van de 19de eeuw leefde de Blankenbergse bevolking uitsluitend van de zeevisserij. Vissers gebruikten daarvoor open platte schuiten die ze aan de voet van het duin lieten stranden.

Door toename en uitbreiding van de schuiten doorheen de tijd was er een noodzaak aan een schuilhaven. De vissers pleitten hiervoor met een schrijven en na lange tijd werd hun aanvraag goedgekeurd; in 1863 startten de werken tot oprichting van een volledige havenstructuur (staketsels, vuurtoren, spuikom, kaaimuren) en in 1871 werden ze voltooid.

WO II veroorzaakte het verkwijnen van de Blankenbergse visserij en vanaf 1955 werd de vissershaven tot jachthaven omgebouwd. In 2004 was er een uitbreiding van de jachthaven verder naar het westen: momenteel zijn er circa 1000 ligplaatsen ter beschikking. Ook werd de aanblik van de jachthaven verfrist: een wandelpad met zitbankjes en verlichting vanuit de oude havenkom tot aan de vuurtoren.

UITKERKSE POLDER


Even genoeg van zee en zand, dan kan je een prachtige natuurwandeling maken in de Uitkerkse Polder.

Gelegen tussen de drukke badsteden Blankenberge en De Haan en de rustige polderdorpjes Zuienkerke en Nieuwmunster, ligt een eeuwenoud weidelandschap, de Uitkerkse Polder. Doorweven door vele sloten en bezaaid met tientallen veedrinkpoelen, vormt dit gebied een oase van rust langs de drukke kustlijn. Maar schijn bedriegt, want in de winter strijken hier duizenden ganzen neer, terwijl de lente het toneel vormt van honderden baltsende weidevogels.

En hoewel de rust het niet zou zeggen, hier is de voorbije jaren hard gewerkt aan een landschap voor natuur en voor mensen.  De Uitkerkse Polder, dat is een 1.400 ha grote authentieke kustpolder.

Plan je bezoek en bekijk de verschillende wandelroutes op de website van Natuurpunt.

SEA LIFE


In SEA LIFE Blankenberge bezorg je niet alleen je kleine avonturiers een fascinerende en leerrijke dag, ook jij vergaapt je aan de wonderen van de boven- en onderwaterwereld! Deze interactieve attractie neemt je mee op een wondere reis langs meer dan 2.500 dieren en 50 aquaria, langs de zoetwaterwereld en door de merkwaardige jungle van Amazonia. Je trekt door het rijk van de pinguïns, maakt kennis met de otters en bezoekt het schildpaddeneiland. Je laat je vervolgens enkele oh's en ah's ontglippen in de zeehondenkliniek, waar schattige zeehondenpups opgevangen worden.

Check zeker ook de Facebook pagina van Sea Life, want af en toe worden aangespoelde zeehondjes die in Sea Life weer op krachten konden komen, weer vrijgelaten in de zee. Een heuse belevenis!


KERKSTRAAT


Ongetwijfeld de bekendste straat van Blankenberge. De rechte verbinding tussen het treinstation en de kerkstraattrap die toegang geeft tot de zeedijk, huist tal van winkels, waaronder enkele grotere ketens, maar ook veel lokale winkeltjes.

Behalve winkelen, kan je ook de mooie gevels bewonderen. De basisbebouwing in de straat bestaat uit hoge en brede handelspanden met neoclassicistische lijstgevels.

Van aan het station vertrekt er langs de Kerkstraat dan ook een bijzonder wandelparcours doorheen Blankenberge, de zogenaamde Belle Époque wandeling. Deze wandeling doorheen het centrum van Blankenberge gaat langs groot aantal huizen uit de belle époqueperiode die gedecoreerd zijn met art nouveau wandtegels, smeedwerk of glasramen. Bovendien kom je ook langs een heel aantal beeldhouwwerken.

Wandeling Zeebrugge


Via de duinen, vlak bij het appartement, kan u een prachtige wandeling maken tot in Zeebrugge. De wandeling gaat volledig door het beschermd duinengebied, desgewenst kan u terugkeren over het strand.

Een verfrist en leeggemaakt hoofd gegarandeerd!

Copyright @ ELVICOR BV